3Д испечатеното „Срце од Цирих“

Истражувачите од ЕТХ Цирих направија меко вештачко срце направено од силикон.
За разлика од вештачките срца, кои се употребуваат денес ова испечатено 3Д срце има речиси иста големина како вистинското човеково срце. Силиконското срце е направено на 3Д печатач  и тежи 390 грама. Тоа има лева и десна комора – исто како вистинското срце.

Тоа има и дополнителна комора, која има улога на срцев мускул, кој пак е еден вид погон за пумпата.

Истражувачите го тестираа со цел да видат дали
срцето е функционално.

Силиконското срце се однесува доста слично како вистинското човеково срце.

Но, сега за сега, материјалот дозволува тоа да
продолжи да чука само околу 3000 пати. Тоа пак е всушност само околу половина час.
 

ЕТХ Цирих и проектот “Срцето од Цирих” ветуваат ќе продолжат со своето пионерско истражување.
Погледнете го видеото како изгледа: 

 

 

Извор:

 

ETH zurich 3D prints a beating artificial heart

source: designboom.com