Прецизно хируршко планирање со 3D печатени коски

„3Д печатењето целосно го промени мојот работен процес. Во мојата работа како хирург, 3Д печатењето ми помага да планирам поефективно и ми дава подобро разбирање за она што ми претстои, за да немам изненадувања во операционата сала. Со модерен софтвер за радиологија, можам да видам виртуелен модел на екранот, но ништо не се споредува со држење на моделот во вашите раце“. – Бојд Голди, консултант по ортопедска хирургија.

Вовед:
Д-р Бојд Голди е консултант за ортопедска хирургија во приватната болница Холи во Лондон, лекува пациенти со проблеми со горните екстремитети, вклучувајќи ги рамото, лактот и зглобот. Тој е пионер во користењето на 3Д принтери во областа на ортопедијата и одржува редовни предавања на оваа тема. 3D печатењето помага да се едуцираат неговите пациенти и да се олесни планирањето сложени операции користејќи 3D модели за референца пред и за време на операцијата.
Otrhopedic surgeon 3d print

Како подготовка за операција, радиолози прават КТ скен и ги зачувуваат податоците на ЦД за испитување од д-р Голди.

Предизвик:
3D печатењето најчесто се користи во сложени хируршки интервенции, но повеќето хирурзи нарачуваат готови 3D модели. Д-р Голди не е задоволен со ова, бидејќи е прескапо и потребни се недели за да се испорачаат 3Д деловите. Како што вели д-р Голди, „Не функционира ако имате лице со скршен зглоб и имате операција следниот ден“.
Hand injury 3d print Ultimaker

Д-р Голди го претвори медицинското скенирање во модел за печатење користејќи бесплатен софтвер со отворен код.

Одговор:
Д-р Голди го купува Ultimaker 2+. Кога се користи во комбинација со софтвер со отворен код (slicer.org), може да печати точни копии од фрактури за неколку часа, во зависност од големината. Д-р Голди објаснува како тоа функционира: „Побарав од радиографите да снимаат КТ на дискот. Датотеките потоа може да се извлечат и увезат во софтверот за да се направат конечните параметри на 3D печатачот. „Ултимејкер исто така заштедува многу пари. Медицинскиот софтвер е скап (илјадници фунти) и одзема многу време. Спротивно на тоа, со својот 3Д печатач, д-р Голди може да креира модели за неколку минути, и тоа само за мал дел од цената.

Завршени модели на коски за неколку часа

Резултати:
• Лесна комуникација со пациентите преку опипливи модели
• Оптимизирано хируршко планирање и помалку часови за самата операција
• Евтини и ефективни помагала за визуелизација
• Прилагодени модели прилагодени на индивидуалните барања

Одберете ја најдобрата опција:

Надворешни добавувачи
Цена: 850 долари / модел
Време: 2 недели

Ultimaker + сопствен софтвер

Цена: 345 долари / модел
Време: 5 часа

Ultimaker + софтвер со отворен код

Цена: 7 долари / модел
Време: 2,5 часа